Tuesday, 19 April 2011

打羽球是一种很好的消遣 《一翔》

     
      对于打羽球,本来不是十分热衷,后来迷上它,有一种欲罢不能的状况。
因为一些事故,停了两年,最近又重操旧业,挥起拍来。打了两场,满身大汗,那种舒适的感觉早把烦恼抛出霄云外。和朋友斗快斗准,不用智力,不用技巧,是行不通的。这何尝不是处理人生事物,不用智慧解决,烦恼更永缠不放,抛也抛不开。
      场内是敌人,场外是朋友,谈起天来,原来经验是靠累积的,人生还有很多事要学习的。
      朋友,打羽球是一种很好的消遣,你何尝不试试呢?
                                                                                                                                          (20.9.2010)

午后看了一场电影《初恋红豆冰》 《一翔》

     
     《你是汹涌的海浪 我是疲惫的沙滩 暖暖的斜阳 吊在我们的肩膀 你用醉人的眼波 拴住恋爱的绳索 那么痴迷 那么绮丽 你轻轻柔柔的细述着槟城下的雨 淋湿你的长发几十年来抹也抹不去 啊 》初听这首歌,应该是八十年代末,感触良多,十分喜欢,想不到二十年后,重温此曲,又介绍给这么多人认识。
      午后看了《初恋红豆冰》,感觉得到导演的真诚,似乎把我们带回儿时的年代,玩我们熟悉的玩意儿。炎热的午后,一伙儿聚集在后巷,想尽办法把你的'Buah guli"弹出圈外,成为王中之王。打架鱼啊!把你饿两三天,使你凶凶巴巴,势必把敌军杀得落花流水。小镇朴素的情景,再也看不到了。
     红豆冰,放进口里,冰冰凉凉的,还来不及感觉就溶化了,是不是真的?
                                                                                                                                         (19.4.2010)

Sunday, 10 April 2011

太平湖,我对您的感情。


       自从二十年前我自身来到雨城,就对您一见钟情,至今仍然不离不弃--- 美丽的太平湖。

          我喜欢黄昏的太平湖,更喜爱雨后的太平湖。雨后的太平湖,四周一片迷茫,山峦的倩影倒贴在湖中,水中有山,山中有水,处在此景中,确是人生的一项享受。午后在湖畔漫步,一边沉思,一边观赏情景,湿漉漉的汗水沾满了衣服,心情也轻松起来。偶尔遇到三两知己,谈起天来,才知道原来世界上还有许多有趣的事。来到莲花池,一片片莲花伫立在湖中,有时三两只鱼跳跃水中,十分雅致。我在想,放生的鱼儿是否长大了。

          从早期绿岛的植物园到后来雨城的太平湖,我都一一喜欢。

Bagaimana menyelesaikan masalah ?

"Sir, Good Morning. Markah Add Maths Ujian 1 saya amat rendah.Bagaimanakah saya menyelesaikan masalah dan bolehkah Sir membantu saya ?"
Saya pun menganalisikan masalahnya dan cuba memberi tunjuk ajar bagaimana meningkatkan keputusan Add Maths pelajar tersebut.

Masalah ini dihadapi oleh kebanyakan pelajar yang mengambil Add Maths pada Tingkatan 4 dan golongan ini mendapat D dalam keputusan Matematik PMR.

Golongan pelajar ini menghadapi masalah untuk mengikuti pengajaran Add Maths di kelas.Mereka susah memahami konsep Add Maths dan tidak tahu bagaimana mengaplikasikan konsep dan kemahiran dalam menyelesaikan masalah.

Saya pernah mengajar seorang pelajar yang mendapat D dalam Matematik PMR. Disebabkan daya usaha dan minat pelajar tersebut, akhirnya dia mendapat B4 dalam Add Maths SPM.

Berikut adalah beberapa cadangan yang boleh membantu pelajar-pelajar tersebut.

1. Mengulangkaji Topik Tingkatan 1-3

Disebabkan pengetahuan asas Matematik pelajar-pelajar  ini lemah, maka topik-topik tertentu (Algebra Expressions, Linear Equations & Linear Inequalities) perlu diulangkaji dan diperkukuhkan.


2. Memupuk minat belajar

Pemupukan minat belajar merupakan satu tugasan penting bagi pelajar-pelajar golongan ini. Bila kita mempunyai minat terhadap sesuatu matapelajaran, maka kita akan berusaha dan selalu mengaji tentangnya.


3. Menumpukan perhatian semasa P & P

Bila guru mengajar Add Maths, pelajar perlu menumpukan perhatian dan selalu bertanya bila terdapat kemusykilan. Di samping itu, pelajar mesti rajin membuat latihan yang diberi oleh guru.


4. Menghadiri Kelas Tambahan

Pelajar-pelajar ini perlu menyertai Kelas Tambahan Cuti Terancang untuk menuntut ilmu yang lebih dan memperkukuhkan penguasaan Add Maths.


5. Menyertai Kumpulan 'Study Group'

Golongan pelajar ini perlu menyertai kumpulan 'Study Group' dengan rakan-rakan supaya dapat membincang bersama masalah pembelajaran.


6. Latih-tubi latihan berformat SPM

Golongan pelajar ini perlu membuat latihan berformat SPM untuk mengetahui kehendak soalan dan menyesuaikan diri dalam menjawab soalan SPM.


Ingatlah , "Bandar Rom bukan hanya sehari dapat didirikan", maka perlulah kita berusaha dan memberi komitmen terhadap matapelajaran Add Maths.

( Ditulis oleh : TGCH'NG  21 November 2009)

Blog Baru

Saya telah membina blog sejak dua tahun dahulu.Disebabkan blog saya telah ditamatkan, oleh itu saya membina blog yang baru.
Tujuan saya membina blog adalah menyediakan satu pelantaran untuk semua orang yang melayari supaya dapat berkongsi idea dan ilmu bersama.Di samping itu, saya juga menyediakan satu ruangan  Matematik Tambahan Kertas 1 & 2 supaya pelajar boleh memuat turun sebagai latihan.
Saya berharap blog ini dapat memanfaatkan semua pihak yang melayarinya.